![]() |
Forrás: otthonkommando.hu |
Íme Ditta listája szó szerint idézve:
"1. nem veszünk palackos italokat, különösen nem vizet! Oké, a múltkor buli volt és vettem tonikot a ginhez, ez egyszeri alkalom volt. Fontos, hogy ez az út nem az önsanyargatásról szól!
2. vizet kulacsban viszünk magunkkal, mindenkinek van sajátja
3. visszaváltható üveges szódát veszünk
4. Nem használunk nejlonzacskókat! Helyette vászonzsákokba kerül a pékáru, a zöldség, a gyümölcs és az egyéb kimért áru.
5. úgy általában nem veszünk semmi műanyag eszközt, kivétel a műanyag dobozok, amiket mélyhűtőben tárolásra és vásárlásra használunk
6. kerüljük a műanyag konyhai eszközöket
7. a száraz élelmiszer tárolására csatos és különféle üvegeket használunk, ez nem csak környezetbarát, de egyben esztétikus megoldás is
8. komposztálunk, amit lehet
9. szelektíven gyűjtjük a hulladékot és nem dobjuk bele koszosan, szépen elmosunk mindent
10. próbálok egyes dolgokat nagy kiszerelésben venni, az kevesebb csomagolóanyag, pl olaj, rizs, liszt, stb.
11. újrahasznosítjuk, amit tudunk, pl tejfölös, joghurtos dobozok palántázáshoz
12. nem használunk konyhai papírtörlőt
13. rajta vagyok az alufólia, folpack teljes száműzésén
14. tiltólistás a szívószál, műanyag pohár, tányér, evőeszköz.
15. nem veszünk tízesével becsomagolt papírzsepit
16. textilzsebkendőt is használunk
17. Komposztálható mosogató szivacsot és rongyot használunk
18. tollseprűk, seprűk, a takarítóeszközök közül a legtöbbet lecseréltük már természetes alapanyagúra, így ha már nem használható, komposztálni lehet
19. házi készítésű szappannal fürdünk
20. mindannyian egy kád vízben fürdünk meg
21. több háztartási eszközt is lecseréltünk természetes anyagúra, ami lebomlik, komposztálható: fogkefe, légycsapó 🙂
22. próbálok vegyszer nélkül takarítani – itt még nem teljes az átállás
23. nem veszünk sok ruhát
24. nincs sok cuccunk, például bőven elég fejenként 2 szett ágynemű, plusz 1-2 vendég, törölközőből ugyanígy.
25. nem halmozzuk a konyhai cuccokat, gépeket se, tökéletesen lehet háztartást vezetni úgy is, hogy nincs 20 lábosunk és minden munkafolyamatra, feladatra külön eszközünk, gépünk. Cserébe egy jó késre nem sajnálunk kiadni több ezer forintot.
26. nem iszunk kapszulás kávét
27. nem eszünk rendelős ételt, értem ezalatt, amit naponta hoznak műanyag dobozban, pedig jelentősen megkönnyítené az életünket, mindennapjainkat. Ugyanígy készételeket se veszünk.
28. ha pizzát rendelünk képes vagyok szétdarabolni a papírdobozt, hogy a tiszta részeket a szelektívbe dobhassam, csak a szennyezett menjen a sima kukába, de télen még ezt is elhasználjuk gyújtósnak
29. nem eszünk junk foodot. Ez nem azt jelenti, hogy sose veszünk csokit, egy zacskó chipset, édességet, de ha mindenki annyit venne, mint mi, az összes gyártó tönkremenne
30. ugyanígy próbáljuk kerülni a messziről érkező ételeket és épp divatos kajákat. Nagyon szeretem az avokádót és simán enném minden nap, volt is ilyen időszakom, de ma már inkább csak alkalmanként veszünk.
31. kukoricát lábosban pattogtatunk és kimérve vesszük
32. télen minden papírt elhasználunk a kandallóba gyújtósnak
33. amire már nincs szükségünk és jó állapotú eladjuk vagy elajándékozzuk
34. kétszer meggondoljuk, hogy valóban szükségünk van-e valamire mielőtt megvesszük, nem azért, mert nem engedhetjük meg magunknak, hanem mert egy csomó mindenre igazából nincs is szükségünk
35. inkább veszünk valamiből drágábbat, de jó minőségűt, amit sokáig lehet használni, legyen szó cipőről, bútorról, ruháról, háztartási gépről, mint az olcsót, amit pár évente lehet lecserélni
36. keveset használjuk az autót, biciklizünk is és Budapesten tömegközlekedünk
37. képes vagyok időről időre átnézni a szemetünket és okulni, hogy mi az, ami a kommunális kukába kerül, hogy lehetne kiváltani, csökkenteni
38. konyhakert: full kezdők vagyunk, de szeretném legalább szezonban megtermelni magunknak a zöldséget, a cél hosszú távon az, hogy télre is legyen saját
39. próbálunk minél több helyi és szezonális dolgot fogyasztani: közeli, tanyasi tojás, hús, házi készítésű sajtok, tejtermék, felvágottak – a beszerzési helyek felkutatása folyamatban, ez az egyik áprilisi kihívásunk
40. a menütervezés szintén az áprilisi kihívás része, több-kevesebb sikerrel elindult 🙂
41. szeretjük a régi dolgokat, sok bútort felújítottunk, átalakítottunk, megmentettünk, vagy épp vettünk
42. sok régi használati tárgyunk van, például tányérok, vázák, gyertyatartó, stb.
43. a Ház felújítása során megmentettünk minden régi dolgot, amit csak lehetett
44. télen nem fűtjük fel a lakást annyira, hogy pólóban mászkálhassunk, inkább rendesen felöltözünk, ettől a komfortérzetünk nem csökken, nem fázunk
45. karácsonykor, szülinapokra próbálunk hasznos és hulladékmentes dolgokat ajándékozni, pl élményt vagy saját készítésű finomságokat
46. nem kapunk csekkeket, amit lehet elektonikusan fizetünk és nem kérünk papír alapú számlákat, leveleket
47. A munkánk gyakorlatilag hulladékmentes, hasznos tudást és segítségnyújtást kínálunk online, otthonról dolgozunk, ha jövök-megyek, azt leginkább tömegközlekedéssel teszem.
48. a papírok, amiket használunk, újrahasznosítottak
49. részt veszek a Hulladékmentes.hu online tanfolyamán, hogy még többet tanuljak a témában.
50. Fontosnak tartom ezt a vonalat is bevezetni a blogra, mert sokan olvassátok és ha ezeknek a cikkeknek a hatására csak pár ember elkezd odafigyelni arra, hogy kevesebb szemetet termeljen, akkor már megérte!
Mert kicsiben is lehet tenni a Földért, a környezetünkért, minden egyes lépés számít!"
Forrás: otthonkommando.hu