Szezonális alapanyagok - idényzöldség, idénygyümölcs

Írta: Katona Noémi

Miért jó a szezonálist választani? 

-  mert finomabb (sütötte a nap, nem pedig mesterséges érleléssel lett olyan amilyen), 

- mert egészségesebb

  • nagyobb a beltartalmi értéke (ld. előbb)
  • kevésbé kellett permetezni, műtrágyázni stb. ahhoz hogy megfelelően fejlődjön

- mert fenntarthatóbb

  • kevesebb vegyszert használnak a termesztésnél 
  • ezt van esélyed közelről beszerezni, így a szállítás nem ígényel annyi energiát, nem égetnek el            annyi energiahordozót.


A szezonális zöldség-gyümölcsök lenti, hónaponként összeszedett listái mellett itt egy egész évre vonatkozó összeállítást is találsz:

Ezen a linken (eztfaldfel.hu) nem csak havi lebontásban szerepelnek a szezonális termések - az oldal alsóbb részén -, hanem táblázatos formában is áttekinthetőek. A "B" betakarítási időszakot, a "T" tárolhatót jelöl.

És most nézzük a hónapokat a Gasztrohős összeállításaiban!