Írta: Katona Noémi
Miért jó a szezonálist választani?
- mert finomabb (sütötte a nap, nem pedig mesterséges érleléssel lett olyan amilyen),
- mert egészségesebb
- nagyobb a beltartalmi értéke (ld. előbb)
- kevésbé kellett permetezni, műtrágyázni stb. ahhoz hogy megfelelően fejlődjön
- mert fenntarthatóbb:
- kevesebb vegyszert használnak a termesztésnél
- ezt van esélyed közelről beszerezni, így a szállítás nem ígényel annyi energiát, nem égetnek el annyi energiahordozót.
A szezonális zöldség-gyümölcsök lenti, hónaponként összeszedett listái mellett itt egy egész évre vonatkozó összeállítást is találsz:
Ezen a linken (eztfaldfel.hu) nem csak havi lebontásban szerepelnek a szezonális termések - az oldal alsóbb részén -, hanem táblázatos formában is áttekinthetőek. A "B" betakarítási időszakot, a "T" tárolhatót jelöl.
És most nézzük a hónapokat a Gasztrohős összeállításaiban!
Forrás: Felelős Gasztrohős