![]() |
Delelő szürkemarha gulya a Hortobágyon Fotó: Katona Noémi |
1. Először tehát a Greendex "Marha nagy félreértés, hogy száműzni kellene a teheneket az élelmezésünkből" című cikkéből válogatunk:
Ökológiai és etikai szempontból az egyik legjelentősebb dolog, amit tehetünk, az IPARI(!) állati termékek bojkottálása.
![]() |
Forrás: olaszfalu.hu |
Tévút azonban mindenféle állattartást károsnak beállítani és épp az extenzív rendszereket (ld. LEGELTETŐ állattartás) támadni a (vélt) kisebb hatékonyságuk miatt. Ezek egyszerre sokféleképpen járulnak hozzá a jó emberi élethez és az ökológiai rendszerek egészségéhez, feltéve, hogy a helyükön vannak, és ökologikusan működnek.
Ráadásul a tartott állatok jólléte, egészsége szempontjából is kiválóak: itt az életük nem természetellenes, betegítő körülmények közötti kínszenvedés, hanem közelebb áll ahhoz, ahogyan vad elődeik és társaik éltek, élnek.
Nagyon fontos szempont: a gyepi ökoszisztémák életében meghatározó szerepet játszanak a legelő állatok, és a hagyományos tájhasználat, a gyepgazdálkodás világszinten egyedülálló értékek létrejöttét és megőrzését biztosít(hat)ja. A kérődzők jók ebben is: a hortobágyi puszták, a hegyi kaszálórétek és a fás legelők szegényebbek a legelő állatok nélkül, olyannyira, hogy tőlük függ a fennmaradásuk. Hazánkban és Európa számos más táján épp az alullegeltetés jelent ökológiai problémát.
Mindemellett: a kérődzők az emberi élelmezésben gyakorlatilag teljes mértékben használhatatlan forrásokat képesek értékes, tápanyagokban gazdag, állati eredetű élelemmé alakítani (hús, tejtermék). Konkrétan füvet esznek, és ennek az átalakításában igenis fantasztikus teljesítményt nyújtanak.
A sertés és a baromfi ugyanakkor emésztésében jobban hasonlít hozzánk, emberekhez, így riválisainknak is tekinthetők az emberi élelemért folyó versengésben - olyasmiket esznek, amiket mi is megehetnénk (pl. kukorica, búza, napraforgó, szója).
Az állattartás vízigényének oroszlánrészét pedig nem az állatok ivóvize, hanem a takarmány előállításához felhasznált víz teszi ki. (Tehát legeltetésnél ez rögtön nem probléma.)
A teljes cikk itt olvasható.
___________________________
2. A hagyományos sertéstartásról jelent meg az Ökológiai Kutatóközpont sokszerzős könyve a Disznók az erdőben - Hagyományos ökológiai tudás a Száva árterén címmel."A könyv a Száva szerbiai árterén elterülő több ezer hektáros kocsányos tölgyesek területén még mindig megtalálható erdei disznótartással kapcsolatos hagyományos ökológiai tudást foglalja össze. Újszerű megvilágításba helyezi az ember és a természet kapcsolatát, a tájjal és a természettel együtt élő ember fenntartható gazdálkodását mutatja be, mely védelemre és fenntartásra érdemes.A helyi emberek, az évezredek, évszázadok által folyamatosan alkalmazkodó hagyományos gazdálkodási forma figyelembe veszi az erdő érdekeit is, és csak olyan mértékben használja ki, mely előnyös magának a faállománynak is. A helyi disznósgazdák, szvinjárok, mélyreható ismeretekkel rendelkeznek a helyi élővilágról, annak változásairól, kölcsönhatásairól és dinamikájáról, valamint a táj eltartóképességéről is."
Forrás: Országos Erdészeti Egyesület
___________________________
![]() |
Forrás: brancskozosseg.hu |
A vadon legeltetése - Fás legelők, erdei legeltetés és pásztorvilág a Bakony és Balaton vidékén és azon is túl című könyv megismertet a legeltetés, a jószágok, az emberek és a természet szervesen összefonódó, egymást megtartó és megőrző kapcsolatával, valamint bemutatja annak szinte teljes eltűnését, majd újbóli megteremtésének útjait és lehetőségeit a 20. és 21. század során.
Forrás: moly.hu
___________________________
4. Aki pedig ezek után legszívesebben maga is elmerülne a legelők világában, annak szívből ajánlom az alábbi, meditatív élményt nyújtó felvételeket - annak a Molnár Zsoltnak és csapatának a jóvoltából, akinek többek között az imént bemutatott Disznók az erdőben könyv létrejötte is köszönhető:
Egy délután a legelőn Sáfián László juhásszal (pásztortudás, legeltetés, pásztorkutya, kolomp stb.) - 3 óra 10 perc
Egy nap a legelőn Barta Sándor gulyással kolompok között (a pásztor narrációjával) - 2 óra 52 perc
Egy nap a legelőn Barta Sándor gulyással kolompok között (csak a kolompok, a jószág és a puszta hangjai) - 2 óra 20 perc
___________________________
5. Hol lehet fenntartható forrásból származó húst, tojást, tejterméket vásárolni?
Ha biztosra akarunk menni, akkor a 12. kerületi Biopiacon (szombat délelőttönként), vagy a Fehérvári úti piacon a Szomor Ökogazdaság mintaboltjában vásárolunk, illetve a 0-ás jelölésű bio-/ökológiai tartásból származó tojásokat keressük az üzletekben.
Azonban érdemes a piacokon más árusoknál is érdeklődni. Például itt a mi Gazdagréti kispiacunkon (a Nagyszeben tér mellett, szintén szombat délelőttönként), vagy a Fehérvári úti piacon az őstermelői szinten körülnézni.
Meg lehet kérdezni a Nagyszeben téren lévő hentest is, hogy van-e szabadtéren kapirgálós, nem tápozott stb. csirkéje például.
Lehet csatlakozni kosár- vagy bevásárló közösségekhez, közösségi gazdagáshoz is, illetve kinézni magunknak egy-egy biogazdálkodót, akinek a környéken van átvevőpontja.
Egy biztos: az a kényelmetlenség, amit az esetleges utánajárás jelent, sokszorosan megtérül már csak azáltal is, hogy szervezetünket rendszeresen tiszta, egészséges (ugyanakkor rendkívül ízletes) húsáruval és tejtermékkel tápláljuk.